Ruusan Jussi - vaali 1919 -

Lauantai 13.4.2019 - Markku Tomperi


Suomen Tasavallan ensimmäiset edukuntavaalit pidettiin sata vuota sitten - vuonna 1919. Isä Ilmari oli kolme vuotta vanha - äitini ei vielä syntynytkään. Suomessa- Hänen Armollisen Venäjän Keisarin Suur' Ruhtinaskunnan Senaattiin oli vaaleilla valittu edustajat jo vuodesta 1906 alkaen - naiset mukaan lukien.

Johannes oli luonnoltaan "työtä vieroksuva ja hienosteluun taipuva" - hän viehättyi erityisesti Työväen aatteen kulttuurisiivestä - niinpä hänen ulkonäkönsä, korkea kaulus ja hyvä lauluääni tenhosi - Köpän Rosa ihastui Johannekseen ja otti Johanneksen. Onneksi se tapahtui ennen vuotta 1917 - toinen onni oli se, ettei Multialla ollut punakaartia. 

Ruusan Jussi - kertoo minulle, että soon Ruusa, joka taloos määrää... niin olikin. Ruusa laittoi Jussin hirsiveiston oppiin, ja erinomainen hirsimies Jussista tulikin. Ainoa haitta oli se, että Ruusan oli käytettävä aamuvoimistaan varsin paljon siihen, että sai Jussin hereille. 

Mutta yhdessä asiassa Ruusan Jussi oli aamuvirkku - se tapahtui sillon, kun oli kunnallisvaalit tai eduskuntavaalit. 

Sata vuotta sitten 1919 eduskuntavaalien vaalihuoneistot olivat yleensä Kunnantaloilla - niin Multiallakin. Ruusan Jussi pääsi äänestämään ensimmäisen kerran - hän oli ensimmäinen oven rivassa ja eka punaisen viivan merkkaaja pitkässä listassa.  Siitä tuli hänelle "pakko" - Jussille annettiin mahdollisuus olla eka - kuolemaansa saakka.

Löytyykö Ruusan Jussin "Äänestä ekana" kilpailuun jatkajia? - ottakaa koppi - Hei Sinä, joka pääset huomenna äänestämään ensimmäistä kertaa - jatka Ruusan Jussin perinnettä.

Tomperi - pystykorva luterilainen toivottaa kaikille lukijoille hyvää Palmusunnuntaita ja rauhallista vaalipäivää körttihengessä - "Uskonsa kutakin auttakoon - vain Jumalan armosta, me syntiset pelastumme"  - saa tulla virpomaan - suklaamunia palkaksi vitsaa vastaan.

Kristallivirta - Sinistä sielläkin - hiljentykäämme kuulemaan -

https://www.youtube.com/watch?v=jM8G-O4mRuc


Kommentit

10.5.2019 22:37  Gonzalez Andres

Hei,
Oletko liikemies tai nainen? Jos sinulla on taloudellista sotkua tai tarvitset rahaa oman yrityksen perustamiseen? Tarvitsetko luottoa velan maksamiseen? Jos sinulla on alhainen luotto-pisteet ja pankki / muut paikalliset rahoituslaitokset joutuvat hankkimaan lainoja? Henkilökohtainen laina, liiketoiminnan laajentaminen, yrittäjyys ja koulutus, velan vakauttaminen, kovan rahan lainat. No, tarvitset lainaa tai rahoitusta jostain syystä. Tarjoamme lainoja, joiden korkotaso on alhainen 2%, ota meihin yhteyttä jatkuvasti sähköpostitse (gonzalezandresloan(a)gmail.com)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini