Kultasakaali - ai hitto mikä ansa

Perjantai 8.3.2019 - Markku Tomperi


Maa- ja metsätalousministeriö esitti lakimuutosta, että jo Balttiaan asti levinnyt Kultasakaali olisi luokitettu riistalajiksi, jotta sen metsästys olisi helpompaa. Käsittämätön ansa samalla kun supikoira, villiminkki ja piisami siirretään haitallisten vieraslajien kastiin - niitä voi pyytää ympäri vuoden ilman metsästyskorttia esimerkiksi loukulla.

Käytännössähän esitys olisi tarkoittanut sitä, että ensimmäiset laumat Kultasakaalista olisi heti rauhoitettu, koska kanta ei kestä metsästystä. Kultasakaali voi tehdä jopa 12 pentua vuodessa. Muutamassa vuodessa se olisi syrjäyttänyt kotimaiset kettumme ja risteytynyt niiden kanssa, jopa suden kanssa - millaisia nuo hybridit sitten olisivat.

Onneksi Eduskunnan puu- ja heinävaliokunta ei mennyt vihreiden virkamiesten ansaa.

Maa- ja metsätalousvaliokunta katsoo mietinnössään, että kultasakaali on maamme alkuperäiselle lajistolle haitallinen vieraslaji ja siksi pidettävä poissa Suomen luonnosta. Valiokunnan jäsenet painottavat, että kultasakaalin maahantuonti on ollut ja tulee olemaan ehdottomasti kiellettyä. Valiokunta haluaa estää kaikin käytettävissä olevin keinoin kultasakaalin leviämisen maahamme ja kehottaa metsästäjiä poistamaan kultasakaalin tavattaessa.

 Kultasakaalin siirto metsästyslain tarkoittamaksi riistalajiksi olisi siirtänyt kultasakaalin riistanhoidon piiriin. Käytännössä se olisi velvoittanut viranomaiset parantamaan ja turvaamaan kultasakaalikannan elinolosuhteita niin, että kanta säilyy maassamme elinvoimaisena. Valiokunnan mielestä Suomeen ei saa muodostua elinvoimaista kultasakaalikantaa.

 Kultasakaali on euraasialainen keskikokoinen koiraeläin, joka erittäin sopeutumiskykyisenä lisääntyy nopeasti, valtaa reviirejä muilta eläimiltä ja levittää tauteja ja loisia. Kultasakaalin tiedetään risteytyneen ketun ja jopa suden kanssa. Näistä risteymistä syntyvien muunnoseläinten käyttäytymistä ei kyetä ennakoimaan. Kultasakaali on erittäin haitallinen eläinlaji, joka leviäminen aiheuttaisi suurta tuhoa alkuperäiselle eläimistöllemme kuten riistakannoille.

 Viro on luokitellut kultasakaalin haitalliseksi vieraslajiksi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kultasakaali


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini