Ratkaisutaistelut Tampereella

Tiistai 3.4.2018 - Markku Tomperi


Sisällissodan päärintama oli läntisessä Suomessa - Satakunnassa ja Hämeessä.

Valkoisten elinehtona oli pitää hallussaan rautatieyhteys Vaasasta Seinäjoen kautta Haapamäelle ja edelleen Jyväskylän kautta Pieksamäelle. Tähän ajatukseen liittyi Savon Rautatiesota, joka ulottui Antrean kautta aina Rautuun. 

Vastaavasti punaisten tavoitteena oli saavuttaa Haapapamäki ja Pieksamäki, mutta myös edetä Vuoksen yli ja ottaa haltuu Antrean ja Raudun välinen ratayhteys. Punaiset aloittivat päähyökkäyksen Tampereelta kohti Vilppulaa, joka oli välitavoite - sen jälkeen olisi edetty Keurusselän kahtapuolen kohti Haapamäkeä. Valkoisten asemat pitivät Vilppulan koskella ja sen turvin valkoiset ryhtyivät vastahyökkäykseen Jämsän kautta, joka saavutti voiton Länkipohjassa. Tässä taistelussa kaatuivat Lapuan lumijyrät, isä- ja poika Laurila. Voitto Länkipohjassa avasi tien Orivedelle. Saman aikaisesti saatiin voitto myös Kurussa -Näsijärven länsipuolella. 

Punaiset vetäytyivät kaikkien Tampereelle johtavien ratojen suunnassa - pääasiassa junilla - Tampereelle, joka joutui saarroksiin, kun valkoiset etenivät idästä Kangasalalle ja edelleen Lempäälään 22.3. - 23.3.18. Pari päivää myöhemmin valkoiset olivat jo Tampereen esikaupungissa Messukylässä. Verisenä Kiirastorstaina 28.3. valkoiset olivat jo kantakaupungin reunoilla.

Rynnäkkö kaupunkiin alkoi aamuyöllä 3.4.1918 tykistövalmistelulla. Samaan aikaan nousi maihin Hankossa kenraali Rudiger von Golzin johtaman saksalaisen Itämeren divisioonan etuosastot. Divisioonan vahvuus oli 9500 miestä. Taisteluja Tampereesta käytiin kolme vuorokautta lähes tauotta ja 6.4. suuria tuhoja kärsinyt Tampere antautui. Taisteluissa kaatui n 1800 punaista ja heitä jäi vangiksi n 11 000.

Tapio Tampereella ja saksalaisjoukon maihinnousu pakotti punaiset vetäytymään Satakunnasta, Varsinais-Suomesta ja Pirkka-Hämeestä kohti itää. Kymenlaakso oli vahvasti vielä punaisten hallussa aina Viipuriin saakka.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini