Apulantaa Heinolasta Lusiin

Perjantai 23.3.2018 - Markku Tomperi


Pyydän valistuneilta lukijoilta anteeksi sitä, että leikittelen Juicella "Heinolassa jyrää" otsikolla ja Heinolan särmikkäältä uuden nuorisomusiikin aloittaneella Apulanta yhtyeen nimellä - Juicella eikä Apulannalla ole mitään tekemistä satavuotta sitten tapahtuneissa.... - vai onko?

Päijänteen ja Lusin lohkon komentajaksi määrättiin Hämeen rintamalta eversti Georg Londe'n. Londe'n oli Tsaarin armeijan sotilas - Mannerheimin luottomies. Hän oli siirtynyt Venäjän valkoisten puolelta Suomeen - kabinettiupseeri, mutta taitava ratsastaja ja hevosmies. Todennäköisesti muutakin. Uusi esimies närästytti jääkäriupseereita - erityisesti komppanian päälliköitä Karaa ja Kemppiä.

Ev Lode'n päätteli tilanteen kehittymisen oikein. Punaiset tekevät yleishyökkäyksen Päijänteen ja Lusin välillä. Tavoitteena ollee Lusista Mäntyharjuun menevän tien haltuun otto - nyk vt 5 linjaus.

Punaiset käynnistivät hyökkäyksen 23.maaliskuuta 1918 yht'aikaa monessa kohdassa.  Painopiste oli jääkäriluutnantti Einar Wichmannin komppanian puolustuskeskus Rieveljärven itäpuolella olevalla kannaksella. Heinolan taitava ja arvostettu punapäällikkö Järvimäki komensi joukkonsa eliitin iskemään Wichmannin asemia vastaan joka päivä 23.-29.3. 1918 välisenä aikana. Läpimurtoon tähtäävään hyökkäykseen liittyi Lusin kylää puolustavien valkoisten sitominen puolustustaisteluun niin, ettei sieltä voitaisi irroittaa joukkoja Wichmannin tueksi. Se onnistui - valkoisten komentaja Lode'n oli hädissään - hän pyysi lisää joukkoja puhelimella lohkonsa tueksi 28.3. rintamansa esikunnasta Mikkelistä: "Mäntyharjun ja Lusin rintamien välinen tie on suuressa vaarassa" Apua ei tarvittu, Wichmanin komppania ei väistynyt asemistaan - Järvimäki ei onnistunut tekemään murtoa.

Huhtikuun toisena päivänä Järvimäki yritti vielä kerran ja rajusti.Suunnitelmana oli ottaa pihtiliikkeellä Lusin kylä haltuun. Hän jakoi joukkonsa kahteen yhtä suureen osastoon. Hänen tykistönsä - venäläisen Mohejevin kuusi kanuunaa ja kaksi haupitsia - moukaroisivat valkoisten Lusin asemia. Läntinen joukko iskisi puolustajan sivustaan ja itäinen vielä kerran Wichmannin asemiin. Wichmannin keskus kesti - läntisellä sivustalla taisteltiin kymmenisen tuntia.... punaiset vetäytyivät Heinolaan.

Mittakaava - noin tuhat miestä molemmilla puolilla kivääreineen ja yhtä monine konekivääreineen - patruunoista ei ole ollut puutetta - punaisilla oli täydellinen tykistön ylivoima.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini