Ajatuksia!

Olen edelleen TOMPERI - MARKKU TOMPERI - vm 1955. Synnyin Vaasan läänissä, Multialla, joka laitettiin uuteen Keski-Suomen lääniin v 1960. Tuolloin kotikunnassani eli pääasiassa maa-ja metsätöistä n 4000 ihmistä. Nyt vajaa 2000. Lääniäkään ei ole. Kotini oli  maanviljelystila, jota nuorin veljeni viljelee edelleen muun työn ohessa. Talikko, hanko, hevonen ja lehmä ovat tuttuja. Isäni oli sekä Talvi-että Jatkosodan veteraani Karjalan kannakselta, Pyhäjärveltä. Äitini juuriltaan hämäläinen ja kotirintamalotta. Näin ollen olen hämäläisen ja karjalaisen sekoitus. Tuleeko siitä savolainen?  Minusta tuli upseeri Suomen Puolustusvoimiin, jota palvelin lähes 30 vuotta Helsingin - Sodankylän välillä 8 eri varuskunnassa. Olen myös rauhanturvaveteraani ja "palkittu" YK:n rauhanturvaajille myönnetyllä Nobel-rintamerkillä. Jäin reserviin Savo-Karjalan Sotilasläänin esikuntapäällikön tehtävästä, Puistokadun loppupäästä keväällä 2008.

Varusmiehenä palvelin Keski-Suomen Pioneeripataljoonassa Keuruulla. Ihme, että pääsin niin lähelle. Valta-osa ikäluokastani määrättiin Savon Prikaatiin Mikkeliin. Keuruun "pinokkiot" olivat pohjanmaan poikia. Siellä olin kesävänskänä -76 - Kadettikoulussa opiskelin -76 -79. Palasin Keuruulle, sieltä Panssaripioneereihin Parolaan. Kapukurssilla olin -85 - 86. Sotakorkean kävin -89 - 91. Ja sitten perhe Ouluun.

Linnan kundien iskäksi

Ensimmäinen lapsemme syntyi Hämeenlinnassa. Seuraava Suomenlinnassa. Kolmas ja neljäs Oulussa - Uleåborgissa. Jos kysyt minulta jotain lapsistani, niin vastaan: Aikuisia jo kaikki - linnankuntia - pari lapsen lasta - nekin syntyneet Oulussa.

Kolme poikaa, ja joka pojalla sisko. Olen mielestäni Isänmaamme asiaa hoitanut - 

Turvallisuuspolitiikkaan voit tutustua täältä. www.kadettikunta.fi

Olin muuttamassa puolustusvoimia 1991 lähtien - esikuntien organisaatioita muutettiin - joukko-osastoja lakkautettiin ja niiden osia yhdistettiin toisiin joukkoihin. Siirsin Pohjan Pioneeripataljoonan Oulusta Kajaaniin 1998, kun Pohjan Prikaati lakkautettiin. Kajaanista minut määrättiin Jääkäriprikaatiiin. Oli mahtavaa päästä tekemään Jipristä Suomen Arktisen sotilaskoulutuksen keskus. Lapin lumojen jälkeen jouduin ajamaan Kuopion Sotilasläänin Esikunnan "alas" ja perustamaan huomattavasti pienemmän Savo-Karjalan Sotilasläänin esikunnan - sitäkään ei enää ole. Niin, että kyllä yyteet osataan - kukaan ei niitä halua -

Eeveepeenä olen johtanut Kuopion Sotaveteraaniyhdistystä (www.kuopionsotaveteraanit.fi) ja ohessa hoidellut Pioneeriaselajin Liiton (www.pioneeriaselajinliitto.net) pääsihteerin tehtäviä 2016 loppuun saakka. Iskee Hakku Isänmaan puolesta ilman minuakin. Aikansa kutakin.

Keväästä 2011 lähtien työskentelin Eduskunnassa avustajana. Ensiksi yhdellä, sitten kahdella ja viimeiset kaksi vuotta kolmella edustajalla. Kahdeksan vuotta Isossa Talossa riittää edustajallekin. Jäin viimeiselle vuosilomalle maaliskuussa 2019. Huhtikuun 17 päivänä luovutin kännykän ja kulkuluvat. Nyt olen vapaa vanhuuseläkeläinen - vapaaherra.

Arvoisa lukija, saatatte ihmetellä sitä, että blogissani hypätään koht'sillään satakunta vuotta taaksepäin - totta. Haluan, että lukija vilkaisee, eli lukaisee joitakin kirjoituksiani, jotka kertovat ajasta, jolloin Suomen Tasavalta perustettiin. Sotilaana Jääkäriliike- Vapaussota- Sisällissota -Talvisota - Jatkosota ja Lapinsota, ovat minulle poliittista historiaa - historia ei toista itseään, mutta ihmisen rajallisuus kehittyä johtaa siihen, että samankaltaisia asioita voi tapahtua ja tapahtuu koko ajan  ajassamme.

Ennakkotieto - Kotisivuni käyttöoikeus on maksettu vuoden loppuun - 1.1.2020 markku.tomperi@info lakkaa esiintymästä.


Uutiset

ALUEPOLITIIKAN NÄKYMÄT 2020-luvulla (12.02.2019)
Faktaan perustuvia näkymiä - voip mennä paremmin, mutta yhtä hyvin huonommin - tai sitten aivan toisin -  http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161373/VM_2019_15_Valtio_alueiden_alueet_valtion_voimavarana..

30.01.2019  Soteviivytys Esperin ym draiveri
29.01.2019  Kansliapäälliköiden neuvot tulevalle hallitukselle
24.01.2019  Vaaleissa on kyse tulevaisuudesta
23.01.2019  Suomi ykkönen - Sipilän hallituksesta huolimatta
19.12.2018  Sininen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ohjelma